fbpx

VUCA világ és VUCA vezetőfejlesztés

Gondoltad volna, hogy egy katonai szakzsargon, a VUCA fogja leírni egyszer a mindennapjainkat? 👀

 

Küzdeni küzdünk, csak itt az ellenfél nem fegyvert visel, és a harcmező másképp néz ki. 

A VUCA egy betűszó (Volatile, Uncertain, Complex, Ambigous), ami a minket körülvevő világ 4 fő tulajdonságát – gyorsan változó, kiszámíthatatlan, bonyolult, bizonytalan – emeli ki. Nem véletlenül bukkant fel katonai stratégiák megalkotása során az elnevezés. 

 

Előzetes jóslatok (és jelenkori tapasztalatok) alapján a VUCA egyre erőteljesebben fog megnyilvánulni az üzleti életben is, így érdemes tisztában lenni azzal a változással, amit ránk nézve jelent. Mik is ezek? 

  • Instabilitás érzés, szorongás
  • Demotiváltság, 
  • Nagymértékű agilitás igény,
  • Folyamatos döntés előkészítési és újra tervezési igény,
  • Információs túlterheltség
  • Szervezeti kultúrák átalakulása (pl. nagyobb bizonytalanság tűrés, gyors reagálás, nagyobb humán-orientáció)


PRÓBÁLD KI A FELMÉRÉSEINKET:
milyen egyéni, csoportos “működésre” érdemes tudatosan figyelnie a munkatársaknak – kollégáknak, vezetőknek, hogy megfeleljenek a VUCA világ kihívásainak?


Hogyan lehet mégis jól reagálni erre a VUCA világra?
🡪 ÉSSZEL

  • Értékek: legyenek stabil vállalati értékek, értékrend, vízió, misszió, amit időről-időre felülvizsgálunk.
  • Szituációk, Szimulációk: legyenek alternatívák, ABC tervek, ami segíti az agilis gondolkodásmódot, exploráld a külvilágot, vezesd le, szimuláld a lehetséges kimeneteket.
  • Elemek: bontsd le elemeire a komplex helyzeteket, mindenki csak 1 részlettel foglalkozzon. Csoportos facilitálási technikák segítségével lehet ezeket a részleteket úgy egészbe gyúrni, hogy ne vesszen el a csoport a komplexitásban.
  • Lépésről-lépésre: olyan emberekre van szükség, akik jól bírják a változást és magasabb a bizonytalanság tűrésük. Ehhez szükséges az az agilis gondolkodásmód, amivel lépésről-lépésre haladva, folyamatosan elemezve a körülményeket, és beépítve az új információkat, hozunk döntéseket. Az agilitás fejleszthető szervezeten belül rotálással, a felhatalmazottság növelésével, vagy mastermind és egyéb brainstroming technikák alkalmazásával.

 

+1: A szervezeti közösségek fejlesztése lehet a kulcs? 

Amikor a környezet bizonytalan, kiszámíthatatlan, gyorsan változó és ráadásul még komplex is, mire van szükségem? Biztonságra, biztonságos közegre, ahol végre nem kell extra energiát befektetnem a megismerésre, alkalmazkodásra, ami kiszámítható, önmagában jutalmazó. A VUCA világában a valahová tartozás – a biztonság érzésének igénye erősebb, mint valaha! A közösségek fejlesztését team coachinggal, ProfileXT (PXT) felmérés alapú együttműködés fejlesztéssel jól támogathatjuk.

 

Milyen is a VUCA világára  jól reagáló vezető?

Az exponenciálisan növekvő információáradat mellett szükségünk van olyan fogódzókra, amik segítenek leegyszerűsíteni az élet komplexitását, és emlékeztetnek bennünket, hogyan is tudunk megküzdeni legegyszerűbben korunk kihívást jelentő jellemvonásaival, milyen is a VUCA világra jól reagáló vezető. Ilyen fogódzó egy mozaikszó, az AVICA, aminek betűszavait a linkre kattintva megtalálod. 

https://forbes.hu/tamogatoitartalom/a-vuca-vilagnak-avica-vezetokre-van-szuksege/

 

Adhatunk egy objektív, pontos visszajelzést a saját “működésedről”?

Ha tükörbe néznél, hogy te magad hogy vagy a gyorsan, nagyjából folyamatosan változó környezettel, hogy mire figyelj nagyon tudatosan ezzel kapcsolatban, várjuk jelentkezésedet!

 

VUCA vezetőfejlesztés érdekel? Tréningjeinkkel kapcsolatos érdeklődésedet várjuk szeretettel!

 

Egy lehetséges tematika VUCA vezetőfejlesztéshez – tréning valós munkahelyi szituációkkal, a VUCA világ kihívásaival:

1.: A VUCA világ jelentése és jelentősége

2.: Hogyan hat a VUCA világ a döntéshozatalra, a stratégiai tervezésre, és milyen a hatásos vezetői stílus?

3.: Személyes és szervezeti rezilienciát fejlesztő gyakorlatok

4.: Agilis működés a szervezetekben: technikák, gyakorlatok

5.: Stratégiai gondolkodás és tervezés: forgatókönyvek készítése, kockázatkezelés, kreatív gondolkodás, innovatív probléma-megoldás

6.: Hatékony kommunikáció és együttműködés

7.: Érzelmi intelligencia és mindfulness

8.: Változás-menedzsment, innovációk ösztönzése és a tanuló szervezet

Tetszett amit olvastál?

Próbáld ki a felméréseinket, vagy vedd igénybe tanácsadói szolgáltatásainkat: megismerheted kollégáid rejtett tartalékait, és személyre szabottan fejlesztheted őket, ezzel növelve az elkötelezettségüket!