fbpx

Vezetői kompetenciák + 1 vezetői önértékelő teszt

Vezetői kompetenciák felmérésének egyik módszere lehet egy vezetői teszt kitöltése: a teszt típusú eszközök legtöbbször indirekt kérdéseket tartalmaznak – a kérdések közvetve utalnak vezetői kompetenciákra, sokszor vezetői szituációkba helyezik a kérdőív kitöltőjét, és az általa választott megoldásra kíváncsiak. (A ProfileXT vagy PXT tesztet vezetői és nem vezetői munkakörökben is használjuk – ezt a felmérésünket évente kb. 1000 vezető tölti ki Magyarországon.)

 

A vezetői kompetenciák feltérképezésének egy másik módszere az AC, vagy assessment center: vezetéshez kapcsolódó szituációs gyakorlatokat állítunk össze, és egy megfigyelő csapat – előre meghatározott szempontok alapján – értékeli a gyakorlatok megoldását, a vezetői feladatok megvalósításának a „hogyanját” – legtöbbször a kommunikációt, az együttműködést, az attitűdöt, a gondolkodást, a stratégiai megközelítést.

 

A 360 fokos felmérések legtöbbször a vezetői tevékenységekre és a vezető által kiváltott hatásra kérdeznek rá: az ilyen felmérések kérdései arra vonatkoznak, hogy a vezető az adott tevékenységeket végzi / nem végzi / milyen gyakorisággal végzi, illetve – ugyanilyen szempontból – mit igényel a vezető munkatársi környezete – a beosztott munkatársai, a vezető-társai (partnerei), és az értékelt vezető vezetői. Hasonló elven, 360 fokos felmérés formájában működik az a megközelítés is, amikor a vezető munkatársai az értékelt vezető által kiváltott hatásról adnak visszajelzést – szintén anonim formában. (360 fokos felmérés használatával kapcsolatos bővebb információért, ajánlatért, minta riportokért, ingyenes kipróbálási lehetőségekért várjuk jelentkezésed!)

 

Ez utóbbi vezetői kompetencia-felméréseknek az önértékelő változatából állítottunk össze egy kivonatot – érdemes ilyen típusú „önbevallásos” kompetencia-teszt kérdéseket is átgondolni, ha a saját vezetői fejlesztésünkkel szeretnénk foglalkozni:

 

 

1.Nyitottan, figyelmesen, félbeszakítás nélkül hallgatom végig a munkatársaimat, partnereimet

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

2.Azonosítom a kérdés lényegét, összegzem a kapott információt, ellenőrzöm, hogy jól értettem-e

 

 Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

3.Nyíltan, őszintén kommunikálok még a kényes témákról is

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

4.Az adott szó kötelez, amit megígértem, azt teljesítem is

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

5.Tudom, hogy kinek, mikor, milyen felelősséggel delegáljak

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

6.A kudarcra, negatív eseményre tanulási-, továbblépési lehetőségként tekintek

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

7.Tapintatosan, építő módon, és késlekedés nélkül közlöm a kritikát

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

8.Feszült helyzetekben is higgadt, nyugodt maradok

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

9.Támogatom az egyéni tehetséget, hatékonyan oktatok, mentorálok

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

10.Elismerem, és visszajelzést adok a jó teljesítményről is

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

11.Elismerem, ha hibáztam, visszajelzést kérek a vezetői munkámról

 

Ritkán – Néha – Általában – Mindig

 

 

Miért éppen ezek a kérdések? A saját magad fejlesztésében gondolkodsz? Kipróbálnád a vezetői kompetencia tesztjeinket? Vezetői kompetenciák fejlesztését tervezitek? Várjuk jelentkezésed!

Vezetői kompetencia tesztek: bővebben itt olvashatsz róluk

 

 

 

Tetszett amit olvastál?

Próbáld ki a felméréseinket, vagy vedd igénybe tanácsadói szolgáltatásainkat: megismerheted kollégáid rejtett tartalékait, és személyre szabottan fejlesztheted őket, ezzel növelve az elkötelezettségüket!