fbpx

Vezetői készségfejlesztés: Valódi vezetővé válni magánügy?

Gyorsan változó VUCA világunkban nagy szükség van arra, hogy munkavállalóként jó fizikai és mentális állóképességgel vegyük az akadályokat. Bár a tudatosság manapság forró téma – szinte mindenkinek fontos fejlesztendő terület az éberség, a tiszta rálátás képessége, de ez önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy ritmusban maradjunk a világ gyorsaságával.

 

Képességeinket, kompetenciáinkat érdemes alkalmassá tenni arra, hogy jó válaszreakciókat adjunk ebben a környezetben: hiába tangózunk kiválóan, ha a világban épp egészen más tánchoz való zene szól. Márpedig a munka világában gyakran látunk már vezetői pozícióban ülő, de még a mikromenedzsment operatív izgalmában elmerülő kollégákat, akik profi szakmai hozzáértőként nyerik az önbizalmukat éltető energiát a vezetővé válás kezdeti, bizonytalan időszakában.

 

Vajon egy kinevezett kolléga karrierszint ugrása az ő magánügye? Nem kérdés, hogy az egyéni felelősségvállalásán nagyon sok minden múlik, de külső támogatással mennyivel lenne / lehet kiegyensúlyozottabb a folyamat?

A tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran organikusan megtörténik a „belenövekedés” az új szerepbe, de lassabb, bizonytalanabb kimenetelű ez az érési folyamat, mintha tudatosan vennénk kézbe a dolgokat.

 

Átgondolod ezeket a szempontokat (is) a munkatársból / szakértőből vezetővé válás folyamatában?

Vezetői szerepet betölteni a következő hónaptól nem csak egy ajánlat elfogadásán múlik: komoly önismereti munkára, mentális kondíciónövelésre és hatékonyságfejlesztésre van szükség. A szakértői pozícióban eszkaláláshoz szokott munkatársat tréningjeink során delegálásra biztatjuk és tanítjuk; az eddigi motivációs tényezőket újraértelmezzük, mert tudjuk, hogy ami eddig elhozta őt, már lehet, hogy nem viszi tovább; és fontosnak tartjuk, hogy az eddigi nyitottsága a visszajelzések fogadására most már a visszajelzés adására való képességé alakuljon – kiváló eszközöket, technikákat kínálunk a valódi vezetői kompetenciák megszilárdulásához.

 

Ugyanennyire fontosnak tartjuk megmutatni, megtanítani (trénerként, vezetőként, mentorként), hogy a volt szakértő kolléga „lézerfókuszú” szakmaisága hogyan válhat széleskörűbb, ugyanakkor átfogó gondolkodássá. Elengedhetetlennek tartjuk azt is, hogy megmutassuk, hogy a szakértő kolléga az eddigi kiváló együttműködési képességét hogyan lehet képes áttranszformálni olyan erővé, amellyel másokat képes majd együttműködésre invitálni, és a részletekre ügyelés képessége mellett miként gondolkodjék ezentúl sokkal inkább stratégiában.

 

Vezetői képességekről, személyiségfejlesztésről kiváló könyveket, elméleti tudást lehet elérni rengeteg helyen, de sokkal inkább hiszünk az általános elméletek egyéni megtapasztalásának lehetőségében, a szituatív gyakorlatok erejében. Amit fejben megértünk, amit elméletben megtanultunk, azt a legkisebb hétköznapi stressz is egy pillanat alatt löki oldalba és téríti le a frissen kinevezett vezetőt a jól kijelölt pályájáról. Kiválóan használható, a gyakorlatban is kipróbált helyzetek begyakorlásával csökkenthető a stressz hatása, ismerőssé tehető a nehéz helyzet is. Tréningjeink ezért lesznek gyakorlatorientáltak: meggyőződésünk, hogy biztonságos környezetben ismerőssé váló szituációkkal növelhető az új vezető „üzembiztos” működése.

 

Szakmai identitásunk évek során stabilan belegyökeresedik abba a szerepkörbe, amelyet tartósan betöltünk. Azt természetesnek vesszük, ha egy kifejlett növényt átültetünk, kiemelt figyelmet kell fordítanunk az adaptációra, a külső és belső folyamatokra egyaránt. Mégis, vezetővé váláskor gyakran elmarad a külső-belső „tereprendezés”, pedig a csapatot éppen úgy érdemes felkészíteni a változás elfogadására, mint a vezetői szerepbe kerülő munkatársat.

 

Végezetül még egy példa: minden változtatáshoz energia kell. Gyakran időmenedzsment kérdésként gondolunk arra, ha valamit nem vagy nehezen valósítunk meg. (Ha a „nincs időm” kezdetű mondatokat „nincs energiám” kifejezésre cseréled, mi az első / belső reakciód? Vezetői készségfejlesztéshez is javasolt felméréseinkben igen jól látszik a fordulatszám, a tempó, a lendület: pontos képet kaphatunk arról, hogy ki hol tart és várhatóan milyen energiaszinten viszi végig a változást.)

 

Vezetőként fejlődni egyéni és vállalati érdek: várjuk jelentkezésedet, hogy a vezetővé válás egy izgalmas kaland, és megtérülő befektetés legyen minden érintett kolléga számára!

Tetszett amit olvastál?

Próbáld ki a felméréseinket, vagy vedd igénybe tanácsadói szolgáltatásainkat: megismerheted kollégáid rejtett tartalékait, és személyre szabottan fejlesztheted őket, ezzel növelve az elkötelezettségüket!