fbpx

Edd meg a békát! – Végigcsinálási stratégiák

Előfordult már veled, hogy kitűztél egy célt, terveket készítettél, már átgondoltad a megvalósítás lépéseit is, belevágtál a dologba, majd egyszer csak… “leállt a gépezet”? Nem azért, mintha áthághatatlan akadályok gördültek volna az utadba, egyszerűen alábbhagyott a lelkesedés?

Ez a fajta zátonyra futás mindenkivel előfordult már, ha meg veled mégsem, akkor legalábbis az ismerős ismerőséről már te is hallottál ilyet. (Ha használod a kompetencia-felméréseinket, akkor tudod, hogy a ProfileXT-vel azonosított különböző karakterek más-más okokból, és máshol akadnak el, de a végigcsinálási stratégiák mindenkinek jól jönnek.)

 

 

Mire valók a végigcsinálási stratégiák

 

A végigcsinálási stratégiák abban segítenek, hogy az ilyen helyzeteken tovább tudjunk lendülni, és akkor segítenek, ha már kitűztük az adott célt, tervet készítettünk, és megvannak már a megvalósítási lépések is.

Zig Ziglar,  a motiváció és a végigcsinálás ismert szakembere, számos könyv szerzője mondta, hogy a legnagyobb vétség semmit sem tenni abban a hitben, hogy amit tenni tudnánk, az úgyis kevés lesz. Valójában egy kis lépés is előbbre visz, és megkönnyíti a folytatást. 

 

 

Végigcsinálás 6 lépésben

 

Ahhoz, hogy az elkezdett dolgokat be is fejezzük, néhány bevált taktikát érdemes alkalmazni.

 

  1. Legyen szem előtt a célunk. Sokkal könnyebb benne maradni a folyamatban, ha folyamatosan látjuk, hova akarunk eljutni. Nyelvvizsgára készülsz? Legyen előtted egy oklevél, egy naptár, ahol pirossal be van keretezve a vizsga dátuma, vagy akár egy tankönyv. Beadandó házi feladatot kell elkészítened az egyetemen? Segíthet az is, ha látod magad előtt az egyetemi épület (vagy a tanár 🙂 ?) fotóját.
  2. Haladj apró lépésekben. A túl nagy, első pillantásra teljesíthetetlennek látszó lépések könnyen kudarchoz vezethetnek. Egy nagyobb munkán dolgozol? Ne tűzd ki célul azonnal egy teljes fejezet megírását, inkább határozd el 2 oldal, vagy akár 2 bekezdés elkészítését. A megvalósított célok, az apró lépések, a kis sikerek segíteni fognak benne, hogy tovább haladj. 
  3. Kényszerzubbony technika? Mindnyájunknak vannak “nem szeretem” munkái. Ha csak egy mód van rá, hogy bevonj ezek elvégzésébe másokat, akkor mindig marad ki belőlük. Ezek a feladatok különösen “veszélyesek”, mert képesek megakasztani teljes folyamatokat. Ilyen feladatokra klasszul alkalmazható a Pomodoro technika. Ennek a lényege, hogy egy kijelölt időszakban – legyen ez például 25 perc – csak az adott feladattal foglalkozunk, viszont az ezt követő 5 perc szünetben éppen ez a feladat, amire gondolni sem szabad.  Általában 4 ilyen ciklus után következik egy nagyobb szünet. A technika lényege a fókuszálás: be kell csukni a számítógépen minden ablakot, ki kell kapcsolni a telefonon az értesítéseket, ha nincs rá feltétlenül szükség, legjobb ilyenkor az internetet is teljesen kikapcsolni. (A Pomodoro-hoz elérhető mobil app: Chrome böngésző bővítmény
  4. A sürgetettség érzés felkeltése a halogatás egyik legjobb ellenszere. Ha elkészítjük a tennivalók listáját, elkészítjük a feladatok lebontását, hogy melyik nap mit kell csinálni, ezt kell követni. Idővel eljön az a pillanat, amikor olyan feladatok következnek, amik nem annyira állnak közel hozzád – ilyenkor kell 30-szor elmondani magadnak, hogy “csináld most, csináld most, csináld most” – garantáljuk, hogy neki fogsz kezdeni. 
  5. Az “Edd meg a békát!” módszer Brian Tracy-hez kötődik. Ennek lényege, hogy mindig érdemes a “nem szeretem” feladatokkal kezdeni. Ezeket letudva felszabadulsz, és sokkal nagyobb lendülettel tudod majd folytatni a munkát. Az ilyen, nem kedvelt feladatok után érdemes valamilyen aprósággal jutalmaznod magad. Ez lehet egy kávé, egy csoki, vagy egy séta a tacskóval – a lényeg, hogy valami, ami jó érzéssel tölt el, hogy valami kellemes emlék kötődjön az elvégzett feladathoz.
  6. Ha egy nem igazán lelkesítő feladatot kell elvégezned, próbáld meg előzőleg a megfelelő lelkiállapotot kialakítanod.  Jó lehet például a célkitűzéseid listájának olvasgatása, amiből látod, honnan indultál el, hasznos lehet a zenehallgatás is, vagy bármilyen más tevékenység, ami fokozza a tettrekészségedet, az akarás-vágyadat.

Ilyen egyszerű? Leírva igen, megvalósítani persze jóval nehezebb. Vezetői tréningünkön további technikákat tanulhatsz meg és gyakorolhatsz be, hogy azután éles helyzetben már tudd, mit kell tenned, ha elfogy a lendület a csapatban egy feladat közepére érkezve…

 

Tetszett amit olvastál?

Próbáld ki a felméréseinket, vagy vedd igénybe tanácsadói szolgáltatásainkat: megismerheted kollégáid rejtett tartalékait, és személyre szabottan fejlesztheted őket, ezzel növelve az elkötelezettségüket!